Martin Korthuis

Muziek en ambacht
Martin Korthuis (1952) is geboren en getogen in Bedum, onder de rook van de stad Groningen.
Na diverse omzwervingen langs Finsterwolde, Winschoten en Zwolle waar hij zijn huidige medemuzikanten ontmoette, is hij in 1992 neergestreken op Schiermonnikoog. Ook in zijn werkzame leven heeft hij vele zwerftochten gemaakt; van timmerman tot molenrestaurateur, van welzijnswerker tot hotelmedewerker. Onderweg heeft hij altijd liedjes geschreven over verlies, vreugde, dood, vaderschap, afscheid, liefde en eenzaamheid. Kortom over alles wat ons bestaan menselijk maakt. De eerste jaren deed hij dit nog in het Engels maar in 1998 verraste Martin zijn publiek met het album ‘Vrij zunder schuld’ met Gronings- én Engelstalige songs. De toon was gezet, waarbij zijn moerstaal uiteindelijk zegevierde. Zijn derde album ‘Lös’
was helemaal in het Gronings.

Van Noord naar Zuid
In het begin richtte Martin zich met zijn optredens vooral op het noorden en oosten van Nederland. Soms solo, maar veelal samen met Elco Stalknecht op accordeon en Albert Bartelds op gitaar trok hij langs vele kleine en ludieke podia kriskras door dit gebied.
Rond die tijd ontstonden de nieuwe liedjes voor het album ‘Aailaand’ en werd de band uitgebreid metRick Mensink op percussie/slagwerk en Jeroen van Halem op contrabas. Het album ontving volop positieve aandacht in de landelijke en regionale pers. Mede hierdoor begon men in het zuiden van het land ook belangstelling te krijgen voor het repertoire van Martin. Een uitgebreide tournee door heel Nederland, met uitstapjes naar Limburg en België, was het resultaat. Het publiek omschreef deze concerten als intiem, puur, sfeervol en passievol.